3 Mayıs 2007

Güncel

Bir süredir günlüğüme yazamıyordum, üzerimde bir bezginlik var sebebini bilmediğim ama yavaş yavaş elimi tekrar alıştırmam lazım :)

Yazmadığım süre için de Genelkurmay'dan Türkiye'de internet yeterince kullanılmıyor diyenlere nispet olacak şekilde tahminim dünya tarihinde bir ilk olan sanal muhtıra geldi. Bence bu muhtıranın internet ortamından duyurulması oldukça mantıklıydı çünkü Genelkurmay Başkanı aslında 12 Nisan'da çok benzer açıklamalar yapmış ama pek dikkate alınmamıştı, sanki sadece "Genelkurmay Başkanı'nın sözleri" olarak yorumlanmıştı, benzer ve daha sert dilli bir açıklamayı resmi internet sitelerinden yaptıklarında ise "Askerden muhtıra" adını aldı... Demek ki açıklamayı nasıl yaptığınız bile bir konudaki ciddiyetinizi medya önünde değiştirebiliyor. Bunun dışında internet üzerinden yapılması sayesinde tüm basın organlarına aynı anda, sansürsüz olarak iletilmiş oldu bir bakıma. Tabii ki tüm halka da, üstelik hiç bir kelimesi sansürlenmeden, atlanmadan ve anında. Ordu profesyonel bir kurum olduğu için teknolojiyi kullanması da gayet mantıklı. Gönül isterdi ki muhtıra vermeye ihtiyaç duymasaydı ordu, işler bu kadar gerilmeden uzlaşmacı bir politika izleyebilseydi iktidar partisi...

Bunun dışında hayatımda ilk defa gözlemlediğim, Ankara ve İstanbul'da ailecek piknik gibi gidilebilecek olaysız mitingler yaşandı, gerçekten güzel sahnelerdi. 1 Mayıs mitingi için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim ne yazık ki, o geçmiş yılların kopyası gibiydi. Biraz da çok üst üste gelmişti sanırım olaylar... Polis köprüden geçen neredeyse her arabayı durdurup aramış, herkes çile çekmiş ama düşünüyorum da bir araba infilak etse köprü üzerinde 1 Mayıs günü sanırım bunun etkileri çok daha büyük ve yıkıcı olurdu, o bakımdan kontrolleri çok da eleştiremiyorum.

Sanırım ilkbahar ayları insanların içindeki reform duygularını harekete geçiriyor çünkü reform kokusu sadece ülkemizde değil sanal platformda dünyada da kendini gösterdi. Digg adı verilen ve oylama usulü işleyen kullanıcı tabanlı haber sitesinde HD-DVD lerin kodu kırıldığı haberinin sansürlenmesi üzerine yüzlerce Digg yazarı bu haberi yaymaya başladı ve sonunda pes eden Digg oldu. Bu kod ve arkasındaki yaklaşımı bir sonraki yazımda daha net açıklamaya çalışacağım.

Bunun dışında bana yeni araba alındı. Amerika'ya gitmeden önce peugeot 206 kullanıyordum, kriz zamanında almıştık, sonra Amerikaya giderken babam nasılsa kimse kullanmayacak bu arabayı satalım demişti ben de olur demiştim, kriz dönemi alıp piyasaların açık olduğu bir dönemde sattığımız için o arabanın satışından kar bile etmiştik. Sonra o parayı bankada döviz olarak tuttuk ve ben 2.5 yıl sonra döndüğüm de bankada vadede yatan para daha da artmıştı. İşte o parayla temiz 2.el 14.000 km'de tam donanımlı bir peugeot 307 aldık yani neredeyse masrafsız olarak arabayı güncelledik diyebilirim :) 307'ler için çok elektronik arıza çıkarabildiklerini duydum ama şimdilik gayet memnunum arabamdan, güzel denk geldi bence.

Yalnız yeni araba alırken arabanın ruhsatını üstünüze çıkaracaksanız bir daha düşünün derim tecrübelerimden çünkü kasko firmaları istatiksel bir yaklaşım sergiliyor. Şöyle ki; eğer 20-30 yaş arasındaysanız ekstra, eğer cinsiyetiniz erkekse ekstra ve gene belli araba markalarına göre ekstra kasko ücreti biniyor... (Peugeot'lar da ekstra kasko ücreti alıyorlar çünkü peugeot 106'larına turbo motor taktırıp kanatlandıran ve duvara yazılan yüzlerce türk gencimiz var, onlarda kaza oranlarına bakıp demek ki Peugeot'lar daha fazla kaza yapıyor onlardan daha fazla sigorta parası alalım demişler ki burada aslında bir haksızlık var çünkü arabanın sadece markasına göre karar veriyorlar sanırım halbuki marka ve modele göre karar vermeleri gerekir) Sonuç olarak arabanızı annenizin üstüne alırsanız yaş ve cinsiyet farkından doğan ekstra kasko ücretlerinden kurtulabilirsiniz aklınızda bulunsun.

Son olarak İstanbul'a dönüşümle birlikte tekrar bahçe katında yaşamaya başladım ve haliyle haşere arkadaşlarım beni yalnız bırakmıyorlar. Evimiz İstanbul'un göbeğinde yer almasına rağmen evimizdeki haşere çeşitliliği tropik ormanları kıskandıracak nitelikte. Artık haşereler öyle bir boyuta ulaşmış ki öldürdüğüm bazı örümceklerden neredeyse kan çıkıyor. Biraz daha büyük olsalar "egzotik yemek" adı altında ızgaraları yapılabilir o derecede durum.

Mert Ulaş İstanbul'dan bildirdi, esenlikler dilerim efendim...

4 yorum:

  1. 1 mayıs ta işe gitmek üzere evinden çıkmış ama yaklaşık 3 saat süren yolculuk sonrasında işine ulaşmış bir televizyoncu olarak (ki ilk yayınını da yetişememiş)
    sana katılmıyorum
    istanbul 'garip' şehir...
    idarecilik bu mu?
    olmamalı
    tabii ki ciddi bir ihbar alınmış olabilir ama emin ol köprü girişinde 150 kadar polis vardı evet tek şerit verilmiş geçişlere ama arama falan yoktu ???
    insanlar bundan haberdar olsaydı eğer
    ona göre de bir formül bulurdu
    çok erken yola çıkabilirdik
    özel araçlarla çıkmayabilirdik mesela...
    hastalar ambulanslarda
    çocuklar servislerde
    olmadı bence
    hakikaten olmadı yani

    YanıtlaSil
  2. @filizinadasi: Turkiye'de yapilan aramalarda insanlarin tipine gore ariyorlar sanirim, cok garip ama bence boyle biraz sekilci bir yaklasim var. Tek serite indirmelerinin sebebi eger kamyonet veya patlayici yuklenebilecek supheli bir arac gorduklerinde hemen durdurabilmek olabilir.

    Bu uygulamanin hic haber verilmeyisi elestirinde ise haklisin, o konudan hic dusunmemistim. Organizasyon eksikligi var ve Emniyet'in yayin organlarini daha etkili bir bicimde kullanmasi ve gerektiginde onceden halki uyarmasi gerekli.

    YanıtlaSil
  3. araban hayırlı olsun abi. Yalnız kaskodan bahsedip de benzinden bahsetmemek olmaz. Peugeout lar abi çok benzin yakıor Ben arraba alırsam hele istanbul gibi dur kalkın cok oldugu bi yerde kullanıcaksam kesinlikle yakıt türü diesel olan bir araba alırım.ilkincisi istanbulda kazaların çok odlugu düşünülürse gene yedek parçası çok rahat bulunabilenecek dayanıklı ve ucuz bir marka alırdım bununla örtüşen herhalde toyota var şimdilik.

    abi şu haşeratların bi fotosunu çekemedin yaaa 2 senedir dilimde tüy bitti.

    YanıtlaSil
  4. @erins: tesekkurler, benim onceki arabam peugeot 206 1.4 motordu ve duz vitesdi bu yuzden oldukca az benzin yakiyordu aslinda, bu 1.6 ve otomatik oldugu icin ondan daha fazla yakiyor biraz ama gene de asiri degil bence. Toyotolari ben de begeniyorum.

    Hasereler hizli canlilar pek poz vermeyi sevmiyorlar bir de.

    YanıtlaSil